Kawa, to rzecz jasna nasza propozycja na wyrażenie uczuć ukochanej osobie z okazji Walentynek, bo nic tak dobrze nie wychodzi jak rozmowy przy dobrej kawie ;)


Torebka pysznej kawy idealnie sprawdzi się jako prezent dla miłośnika / miłośniczki kawy ale również jako uzupełnienie walentynkowego upominku np. jako dodatek do bukietu kwiatów.
Aby cały kawowy prezent miał odpowiednią oprawę w każdej przesyłce od Kavanti, znajdziecie bileciki z życzeniami - pięknie wydrukowane, wystarczy tylko wpisać swoje imię i gotowe :)


poniżej wybrane wpisy na bilecikach:

- Dla mnie jesteś jak poranna kawa – pobudzasz do życia
- Nie zapomnij że słowa: czy dasz się zaprosić na kawę mogą stać się początkiem czegoś pięknego
- Nie istnieje problem którego kubek kawy by nie rozwiązał
- Oczywiście że rozmiar ma znaczenie – nikt przecież nie chce małego kuba kawy
- Kawa i ja – ten duet nigdy nie zawodzi
- I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie
- Lata lecą, a kawa wciąż ta sama
- Kobieta jest jak kawa – mocna i gorąca
- Życie jest zbyt krótkie by pić słabą kawę
- Zawsze znajdzie się czas na dobra kawę
- Kawa i miłość najlepiej smakują na gorąco
- To będzie piękny dzień, ale najpierw kawa

Dlaczego kawa to dobry prezent? A dlatego że kawa podobnie jak czekolada ma właściwości pobudzające, to zasługa kofeiny - to ona pobudza nas do działania, poprawie krążenie i dotlenia naczynia krwionośne. Kawa kawie nie równa – i nie mówimy tylko o jakości ziaren, bo wyznajemy zasadę że jeśli pić kawę to tylko tę dobrą, z najlepszych ziaren, ale dodatkowo można poeksperymentować z przygotowaniem kawy z dodatkiem imbiru, cynamonu czy kardamonu. Dlaczego akurat te dodatki polecamy Wam teraz, tuż przed świętem Zakochanych – aaa bo oprócz smaku mają one właściwości dodatkowe, zobaczcie zresztą sami:


Imbir - zanany był już jako afrodyzjak w Chinach od wieków, u nas trochę później. Można go poznać po cytrynowym zapachu i korzennym, palącym smaku. Używa się go w kuchni w postaci świeżej jak i suszonej. Świeży imbir działa intensywniej na nasz organizm wspomaga trawienie i pobudza apetyt nie tylko ten kulinarny ;) Imbir zany jest też jako lek na potencję.

Cynamon - od razu kojarzy się z szarlotką :) pachnie cudownie i uwodzi wszystkie zmysły. Swój specyficzny aromat zawdzięcza olejkom eterycznym, które wpływają m.in. na przyśpieszone krążenie krwi i pobudzają nas. Cynamon najczęściej dodawany jest do wypieków, deserów, kompotów i kaw.

Kardamon - jest to przyprawa o korzennym smaku i zapachu, podobnym do eukaliptusa. Jest niezwykle trudna w uprawie. Jego właściwości na nasz organizm to: wspomaga trawienie, pobudza, wzmacnia organizm i dodatkowo neutralizuje brzydki zapach z ust. Dodajemy go do kawy, herbaty, sałatek owocowych lub ciast.


Na koniec dzielimy się z Wami przepisem na pyszną kawę z dodatkiem cynamonu i kardamonu:
Kawa po turecku (tr.: Türk kahvesi):
4 łyżeczki kawy mielonej (my dodaliśmy Kawowe Spotkania Kolumbijskie link TU)
400 ml wody niegazowanej
cynamon mielony
3 goździki
4 łyżeczki cukru
kardamon do smaku

Do naczynia wsypujemy zmieloną kawę (drobno) z cukrem i przyprawami (kardamon, cynamon), a następnie dolewamy zimną wodę. Naczynie z zawartością stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia. Gdy napar zaczyna się gotować odstawiamy go do ostygnięcia, a następnie powtarzamy procedurę podgrzewania dwukrotnie.
Po takim podgrzewaniu kawy nasz napar jest już gotowy, najlepiej go pić, gdy jest gorący. Warto odczekać kilka chwil, aby fusy opadły na dno lub dodać kilka kropel zimnej wody, co przyśpieszy proces stygnięcia.
Kawa parzona w tygielku wymaga od nas również odpowiedniej oprawy. Kawę po turecku podaje się w specjalnie przeznaczonych do tego filiżankach nazywanych demitasse, co po francusku oznacza pół szklanki. Jeżeli jednak nie posiadamy takich filiżanek bez najmniejszego zawahania możemy wykorzystać małe filiżanki do espresso.

 

Ciekawe kto skusi się na kawę z dodatkami, a kto pozostanie przy małej czarnej? :)

Co byście nie wybrali - przyjemność z picia ziaren Kavanti towarzyszyć będzie Wam przy każdej fikażance ;)