Walentynki tuż tuż :)
Oczywiście jesteśmy zwolennikami świętowania każdego dnia, a przynajmniej tak często jak się da, nie tylko od święta. Skoro jednak piszemy o kawie na Walentynki to dzielimy się z Wami pomysłami na przygotowanie tego aromatycznego napoju w bardziej odświętny sposób ;)

 

Jeżeli jesteś / lub Twoja połówka wielkim miłośnikiem słodkich kaw z dodatkiem smakowych dodatków i od dziecka ciągnie Cię do czekolady, to mamy dla Ciebie re-we-la-cyj-ny przepis.

 

Czekoladowo-truskawkowa mocha (mokka)

• 2 stołowe łyżki truskawkowego syropu
• 2 stołowe łyżki czekoladowego syropu
• 2x espresso
• ciepłe mleko
• bita śmietana


Wykonanie:
Do szklanki wlej syrop truskawkowy, dodaj syrop czekoladowy, a następnie dodaj podwóje espresso zaparzonego espresso. Pozostała cześć szklanki (lub filiżanki) wypełnij mlekiem i udekoruj bita śmietaną. Na wierzch możesz delikatnie polać kilkoma kroplami syropu czekoladowego lub truskawkowego według uznania ;)

 

Różowe aksamitne latte
Różowe latte to słodka kawa mleczna z dodatkiem syropu waniliowego i soku z buraka (może być zastąpiony barwnikiem spożywczym), którą przygotujesz w zaledwie kilka minut.


• 1/2 kubka parzonej kawy
• kubek mleka
• łyżka stołowa cukru
• łyżka syropu waniliowego
• 20 ml soku z buraka lub 3 krople czerwonego barwnika spożywczego
• 1/2 łyżki stołowej syropu waniliowego
• 1/4 kubka startej czekolady
• bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:
Do rondelka wlej mleko i dodaj cukier, mieszaj do momentu aż cukier się rozpuści, zdejmij z ognia, a na koniec dodaj czekoladę i wymieszaj. Do filiżanki wlej sok z buraka, dodaj kawę i syrop waniliowy. Dodaj wcześniej przygotowane mleko. Udekoruj bitą śmietaną i wiórkami startej czekolady.

 

Malinowa mokka z białą czekoladą

Kawa ta zaskakuje swoim wyjątkowym połączeniem smaków. Zrównoważona gorycz kawy oraz słodycz syropu malinowego są idealnym połączeniem i fantastyczną propozycją dla miłośników mlecznych kaw. Przygotowanie tego specjału jest bajecznie proste i szybkie, zobaczcie zresztą sami:

• 1/2 kubka parzonej kawy
• kubek mleka
• 1/4 kubka startej białej czekolady
• łyżka syropu malinowego
• bita śmietana i kolorowa posypka do ozdoby ;)

Przygotowanie:
Mleko wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu. Dodaj czekoladę i mieszaj do czasu, aż się rozpuści. Zdejmij mleko z ognia i przelej do kubków do których dodaj zaparzoną kawę i syrop malinowy. Dokładnie wymieszaj. Jak zawsze udekoruj bitą śmietaną i kolorową posypką.

 

Jeżeli chcesz, aby walentynkowe kawy były idealne, to koniecznie użyj do nich ziaren Wulkanicznego Antiguaromatu – ziarna te posiadają bardzo wyrazisty i niepowtarzalny smak kawy, który dobrze komponuje się z zaproponowanymi dodatkami.