Kawa rodzi się na plantacji . To owoc, którego smak i aromat powinien być wyczuwalny, wydobywany z głębi ziarna - tak było kiedyś i tak powinno być dziś.


Bez problemu da się zauważyć że rynek kawy przechodzi głębokie zmiany. Produkcja tzw. kawy commodity, czyli przemysłowej, wypalanej na masową skalę przestaje być opłacalna dla farmerów, ponieważ zyski nie przekraczają kosztów jej wytworzenia.
Rozwiązaniem i rozwijającym się trendem jest produkcja ziaren wyjątkowych pod względem smaku, wysoko ocenionych przez Q-gradera (kawowy odpowiednik sommeliera), rosnących na niewielkim obszarze i pozyskiwanych w etyczny sposób, właściwie wynagradzający producenta kawy. Taka uprawa kawy pozwala na 15-krotnie większy zarobek w stosunku do kawy przemysłowej.


Co na to wpływa? – coraz większa świadomość ludzi i chęć popróbowania lepszej kawy to prosta droga do zrównoważonego i skierowanego na jakość sposobu produkcji kaw, a takie właśnie ziarna zajdziecie w kawach Kavanti. Kawa pochodząca z jednego zbioru i jednego gatunku (tzw. single origin), która pochodzi z konkretnej uprawy w danym regionie. Ziarna kaw Kavanti zbiera się w Kolumbii, Etiopii, Gwatemali czy Peru. Uprawiane są na małych, rodzinnych poletkach na których obróbką kawy zajmują się pokolenia i tak samo dba się o nią dziś jak dbało się kiedyś.


Poczuj różnicę, spróbuj ziaren kavanti.pl