Święta tuż tuż..

Cześć osób jeszcze w pracy, inni pewnie już krzątają się w kuchni przygotowując świąteczne potrawy.
My, jak co roku, lubimy sami popitrasić ;)  a że jest to dość czasochłonne zajęcie, to pewnie doskonale wiecie sami. Dlatego staramy się szukać takich rozwiązań które pozwolą nam zaoszczędzić cenne minuty a nie wpłyną na jakość efektu końcowego. Takie właśnie jest kawowe ciasto brownie – bajecznie szybkie i proste, a do tego kremowe, rozpływające się w ustach, idealne – bo przecież kawa i czekolada to udane połączenie i wiadomo o tym nie od dziś ;)

Składniki
- 170 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mielonej kawy (nam najbardziej pasuje Wiśniowa Korumbia - kawa z wyczuwalnym posmakiem wiśni i rumu)
- 100 g masła
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 120 g mąki 2/3 szklanki
- 35 g ciemnego kakao
- szczypta soli

I do dzieła, czyli przygotowanie krok po kroku:
- rozgrzej piekarnik do 180°C.
- czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej (czyli umieść w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą czekoladę i masło – dzięki temu roztopi ją ciepło pary)
- dodaj mieloną kawę i cukier i wymieszaj powoli do rozpuszczenia się cukru.
- dodawaj po jednym jajku za każdym razem mieszając do połączenia się składników.
- dodaj mąkę przesianą z kakao i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- ciasto przełóż do formy 20cm x 20cm wyłożonej pergaminem i piecz przez około 25-30 minut.

Polewa:
• ½ tabliczki (50 g) ciemnej czekolady
• 2-3 łyżki mleka

Gotowe brownie czekoladowe podawać lekko ciepłe lub wystudzone z przygotowaną polewą.

Wszystkiego najsmaczniejszego :)