Dobra kawa, podobnie jak wysokiej jakości wino bądź whisky cechuje się intensywnym, rozwiniętym, wielowarstwowym bukietem zapachowym. Najmocniej jest on wyczuwalny, gdy kawa nieco ostygnie i ma przestrzeń do „oddychania”. Stąd też filiżanki o większej średnicy wydają się być najlepszym wyborem, jeśli chcemy dobrze wczuć się w kawę. Dodatkowo specjaliści sugerują że aby wydobyć aromat kawy warto nią nieco „zamieszać czy zakołysać” - pamiętajcie więc aby w filiżance zawsze zostało trochę miejsca na tą operację ;)

Sam kształt filiżanki musi też dobrze współgrać z tym, jak przedmiot jest wykonany - szkło i ceramika to pewniki, które nie zakłócą swoimi właściwościami zapachu i smaku kawy.

 

Ale jak to? Tylko filiżanki?! A gdzie mój wielki kubas na poranną kawkę?! – spokojnie, miłośnicy kubków dla Was też jest miejsce ;)
Z reguły kubek jest węższy niż filiżanka, przez co kawa wolniej paruje i studzi się. Może nieco trudniej kubkiem odpowiednio zakołysać, żeby zakręcić kawą i ładniej wydobyć zapach, ale nie jest to niemożliwe ;)
Czasami chcemy się po prostu delektować ciepłym, pachnącym, słodkim napojem, a nie wnikać czy bardziej czujemy w nim nuty gorzkiej czekolady czy orzechów.

 

A Wy w czym lubicie pić kawę?