Dzisiejsi Babcia i Dziadek zdecydowanie różnią się od tych sprzed kilku lat.
To nie prawda że piją jedynie rozpuszczalną kawę, siedzą przed telewizorem oglądając film i zakładając ciepłe bambosze.
Dziś Babcia i Dziadek często zdobywają świąt – podróżują, czytają, ćwiczą, korzystają z facebooka, Instagrama, pracują na macbook-u i iphon-ie ;)
Dlatego też podpowiadamy Wam jak sprawić im fajny prezent z okazji ich święta, które już wkrótce.


Pyszna i aromatyczna kawa jest strzałem w dziesiątkę – bo rozmowy przy dobrej kawie wychodzą przecież najlepiej ;) Taka kawa, której aromat zapadnie w pamięć, której smak będzie się utrzymywał długo, a do tego piękne zapakowana żeby cieszyła oko.
Babcie i Dziadków, którzy lubią klasyczną kawę po turecku bądź po polsku (parzucha czy zalewajka) możemy obdarować mieloną kawą, którą będą mogli przyrządzić w tradycyjny, dobrze znany im sposób. Na przykład Etiopskie Kaffari - ładnie zapakowana, o przyjemnym, zrównoważonym smaku i prostocie przygotowania na pewno ucieszą i Babcię i Dziadka.

 

Poniżej kilka wskazówek dotyczących parzenia kawy, które możecie przekazać Dziadkom, aby ich kawa smakowała wyśmienicie.
- Do kawy parzonej "po polsku" rekomendujemy średnio lub grubiej zmielone ziarno. Powodem jest dłuższy kontakt z wodą niż w metodach ciśnieniowych, a to po to, aby się nam nie przeparzyła (spowoduje to powstanie nieprzyjemnej goryczy, która zakryje inne aromaty).
- Aby napić się pysznej kawy ważny jest też sam sposób jej zalania – zagotuj wodę i odczekaj około 2 minut, dopiero później zalej kawę. Kawa NIE lubi wrzątku.
- Podpowiadamy również jaka ilość kawy jest odpowiednia do przygotowania aromatycznego naparu: standardem jest 6 gram kawy na 100 ml wody. Dla przykładu na kubek 250 ml, użyj 15 gram kawy. Możecie oczywiście parzyć większą ilość kawy co spowoduje intensywniejszy jej smak.

 

Dość już teorii – idziemy po kawę :)
A Was zapraszamy za zakupy świeżej kawy – kliknij tu