Jeśli chodzi o domowe wypieki to czasem udaje nam się zajrzeć do pojemnika z mąką i upiec pyszne co nieco, zresztą kawa z „czymś” słodkim dla towarzystwa to według nas  zawsze dobry pomysł ;)


Ostatnio na Instagramie podaliśmy Wam fenomenalny przepis na mrożoną kawę jagodową (link TUTAJ), a że sezon jagodowy wciąż trwa to nie mogło zabraknąć domowych bułeczek właśnie z jagodami.


Są bardzo puszyste, niesamowicie smaczne, domowe choć wyglądają jak z cukierni i co najważniejsze – zawsze wychodzą. Koniecznie do spróbowania ;)
Ciekawostka: przepis pochodzi z bazy @termomix, w @lidlomix też śmiało możecie je zrobić, my robiliśmy sami i też wyszły przepyszne.

 

PRZEPIS NA DOMOWE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ
Kruszonka:
- 50g mąki pszennej
- 50g cukru
- 40g zimnego masła

Ciasto:
- 2 jajka
- 250g mleka
- 100g cukru
- 30g drożdży
- 520g mąki
- 80g masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
-łyżka oleju

Wykonanie:
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Drożdże dodać do podgrzanego z odrobiną cukru mleka. Do naczynia (u nas miseczki) wsypać przesianą mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło, sól, wyrośnięte drożdże. Wyrobione ciasto odstawić na ok. 1godz.
Po wyrośnięciu z ciasta formować niewielkie kule (powinno wyjść około 16) i odstawić do wyrośnięcia na blaszce na ok. 20-30min. Na środku każdej wyrośniętej kuli zrobić wgłębienie za pomocą szklanki lub filiżanki (mocno docisnąć). Ułożyć w nim jagody. Brzegi drożdżówek posmarować białkiem i posypać kruszonką.
Piec 15-17min w temp 190 stopni.

Jagodzianki pysznie skomponowały nam się z Kolumbijskim Pomarankeim (na sklepie znajdziecie w wersji ziarnistej i mielonej ) bo wyraźne nuty gorzkiej czekolady wprost idealnie otuliły jagodowe serce drożdżówek.

SMACZENGO :)


Cześć, tu ekipa Kavanti.
Wierzymy ze życie jest za krótkie aby pić słabą kawę, o czym piszemy na naszej stronie. Zapraszamy Cię do świata smaków i aromatów ziaren kawy Kavanti - rozgość się.