Do biura i firmy

Doskonała kawa w Twojej firmie

Kawa do biura to jeden z tych produktów, który w bezpośredni sposób potrafi wpłynąć na samopoczucie pracowników oraz zbudować wartość dodaną firmy. Kubki z parującym, czarnym napojem każdego dnia goszczą na większości biurek, umilają przerwy spędzane wspólnie czy pomagają skoncentrować się podczas wyjątkowo wymagających zadań. Picie kawy to niemalże zwyczaj – pracownicy często przynoszą swoje kubki czy filiżanki do firmy. Kawą częstuje się również Klientów i Partnerów biznesowych. Dlatego warto zadbać o to, aby kawa w firmie smakowała (nawet tym najbardziej wybrednym smakoszom:) ), była aromatyczna i dawała przyjemność już #od1fikażanki.

Wybór kawy do biura może stanowić nie lada wyzwanie, dlatego podpowiadamy na co zwrócić uwagę tak, aby kawa była dobra i smakowała:
Profil palenia ziaren: jasny, średni i ciemny. to, czy są one wypalone delikatnie, czy mocno będzie miało wpływ na inne parametry, np. kwasowość, czy goryczkę.
  • jasno palona kawa zachowuje najwięcej ze swojego oryginalnego smaku. Kawa ma bardziej kwasowy, ale łagodny smak, z orzeźwiającym, lekko cytrusowym aromatem;
  • średnio palona kawa jest bardziej zrównoważona pod względem kwasowości i cielistości oraz ma słodszy posmak. W dalszym ciągu jesteśmy w stanie wyczuć oryginalny smak kawy, ale będzie on uzupełniony poprzez pełniejszą cielistość, którą nadaje jej proces wypalania;
  • pijąc kawę zaparzaną z ciemno palonych ziaren, czujesz przede wszystkim nuty związane z samym wypalaniem. Znika pierwotny smak kawy, przez co ciężko jest określić właściwości kawy, za to uwydatnia się dymny posmak oraz mocna goryczka napoju.
Kawowe body - chodzi tutaj o konsystencję kawy i fizyczne odczucie naparu na języku (kawa delikatna, mocna, zrównoważona). Jest ono uzależnione od zawartości naturalnych tłuszczów w kawie. Im jest ich więcej, tym napar będzie miał cięższe body. Najlepszym przykładem może być woda, która ma lekką cielistość oraz mleko wysokoprocentowe, które ma wyraźne i ciężkie body.
Wyważenie - to punkt styczny dla wszystkich parametrów dobrej kawy, która jest delikatnie kwasowa, ale nie kwaśna, cechuje się pewną goryczką, ale nie jest gorzka, daje przyjemne odczucia na języku i smakuje (a także zostawia na podniebieniu posmak) tak, jaki kawa z danego regionu i gatunku zostawiać powinna.
Smak („flavor”) i posmak („afterstate”) – czyli tak naprawdę zwieńczenie wymienionych wcześniej cech. Dobra kawa ma niewielką (lub bardzo małą) kwasowość, niewielką do średniej goryczkę i pełną konsystencję.
Kawy Kavanti cechują się średnim profilem palenia, wyważonym body i średnią bądź niską kwasowością dzięki czemu trafiają w kubki smakowe kawoszy bezbłędnie :)
Skontaktuj się z nami, dowiedz się więcej o możliwych wariantach współpracy. Ofertę dopasujemy indywidualnie do Twoich potrzeb.
Zapewniamy najlepszą kawę, atrakcyjne ceny oraz bezpłatne i terminowe dostawy zamówień.