Kawa

Życie to nieustanne chwytanie chwil, poznawanie i przygoda, a jeśli żyć to tylko pełnią zmysłów. Smakujcie życie, smakujcie świat, a zacznijcie od smakowania kawy!

Kavanti to coś więcej niż tylko kawa, to świeżo palona 100% arabica z małej palarni, to przyjemność, która po prostu smakuje, która towarzyszy Ci w domu, w pracy, na spotkaniach ze znajomymi, podczas tych biznesowych, przy dobrej książce... tak jak lubisz najbardziej.

Kavanti to kawa z małej manufaktury, ale dzięki zaawansowanej technologii z gwarancją powtarzalności smaku i aromatu. Ziarna pochodzą z Kolumbii, Peru, Etiopii i Gwatemali, wypalamy je na bieżąco i pakujemy aby trafiły do Ciebie świeże i przy każdym otwarciu torby zaskoczyły Cie unoszącym się aromatem, który trwa.

Położenie geograficzne i klimat Kolumbii są idealne do uprawy krzewów kawowca. Kolumbia znajduje się w tzw. „pasie kawowym” (pomiędzy zwrotnikami Raka, a Koziorożca), gdzie przez cały rok panuje ciepły klimat, a przechodzące przez kraj Andy Kolumbijskie wynoszą liczne obszary na wysokość co skutkuje produkcją ziaren bardzo wysokiej jakości.

Spróbuj ziaren z Kolumbii

Kawowych spotkań kolumbijskich

Wiśniowej KoRUMbi

Kolumbijskiego PomaRanku

W Peru ziarna kawy uprawiane są przez niewielkie gospodarstwa rolne o obszarze od 2 do 3 hektarów które są usytuowane na dużych wysokościach (od 1 500 do 2 000 m n.p.m.). Brak potrzeby stosowania pestycydów wynikający z wysokogórskich warunków klimatycznych i krystalicznie czyste powietrze stanowią idealne warunki do uprawy drzewek kawowca. Najlepsze odmiany kawy pochodzą z rejonów Chanchamayo, Cuzco, Punco, Norte, Cajamarca, San Martin, Junin, Amazonas.

Spróbuj ziaren Peru z regionu Chanchamayo

Peruwianek Aromatów

Etiopia nazywana jest ojczyzną kawy. Nawet dzisiaj można spotkać tam dziko rosnące drzewa kawowe, chociaż większość jest uprawiana na plantacjach. Niski poziom rozwoju ekonomicznego sprawia, że duże, profesjonalne plantacje stanowią zaledwie 15% upraw, reszta przypada na niewielkie, często rodzinne gospodarstwa. Nie używa się sztucznych nawozów, ani pestycydów, nie ma kombajnów, ani systemów nawadniających – Etiopia jest po prostu zbyt biedna. Dobrą stroną takiej sytuacji jest to, że otrzymywana kawa jest w 100% naturalna. Dodamy do tego idealne warunki klimatyczne, dobre gleby i wielowiekowe doświadczenie Etiopczyków, to otrzymamy produkt najwyższej jakości.

Spróbuj ziaren z Etiopii

Etiopskie Kaffari

Mówi się że Gwatemalczycy mają kawę we krwi. Gwatemala słynie z niezwykle urokliwych górskich krajobrazów, legendarnej cywilizacji Majów i doskonałej jakości kawy. W tym kraju kawa spożywana jest bez przerwy, kilka razy dziennie, w dużych ilościach, bez względu na porę dnia oraz okazję. Tropikalny klimat, odpowiednia, stabilna temperatura oscylująca pomiędzy 22oC w ciągu dnia i 18oC w nocy, zróżnicowane ukształtowanie terenu, bogata flora, a także wilgotne powietrze i żyzna wulkaniczna gleba tworzą doskonałe warunki do uprawy kawowców. Niemal całość upraw, ze względu na ukształtowanie terenu, zbierana jest ręcznie.

Spróbuj kawy z regionu Antigua w Gwatemali

Wulkaniczny Antiguaromat